VAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Van'da 'Mesleki Eğitim Van Modeli Çalıştayı' düzenlendi

Van'da 'Mesleki Eğitim Van Modeli Çalıştayı' düzenlendi

Van Milli Eğitim Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle 'Mesleki Eğitim Van Modeli Çalıştayı' düzenlendi.

Van'da mesleki eğitim okullarındaki tüm alan ve dalların yeniden değerlendirilip, sektörlerden gelecek talepler, çevre şartları gibi etkenler doğrultusunda düzenlenmesi, ihtiyaç duyulmayan alan veya dalların kapatılması, ihtiyaç duyulan alan ve dalların açılması ve şartlara göre kontenjanların belirlenmesi yönünde kararların alınacağı 'Mesleki Eğitim Van Modeli Çalıştayı' düzenlendi. Elite World Van Hotelde kamu ve özel sektörün katılımıyla gerçekleşen çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ömer ÇEVİK, mesleki eğitime yönelik yapılacak çalıştayın ve alınacak kararların Türkiye'de örnek model olacağını söyledi.

Çalıştayta alınacak kararların bağlayıcı olacağına değinen ÇEVİK, Genelde 13 ilçemizde, özelde Edremit, İpekyolu, Tuşba, Erciş olmak üzere nüfus yoğunluğu fazla olan ilçelerimizde Tematik Okul (belli bir alanda uzman, üretici okul) belirlemek için kararların alınacağından söz ederek, "2023 Eğitim Vizyonu kapsamında, üzerinde önemle durulan "Mesleki Eğitim-Özel Sektör İşbirliği" konusunda, somut ve yürütülebilir kararlar almak istiyoruz. Bu çalıştay ile mesleki eğitimin önemli basamaklarından biri olan "İşbaşında Beceri Eğitimi/Staj" uygulaması ile ilgili var olan sorunların tespit edilip  çözüme yönelik somut adımlar atmak istiyoruz" dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan TEVKE ise yaptığı konuşmada, istihdamın, mesleki eğitimde alan ve dalların oluşmasında en önemli kriterlerden biri olması gerektiğine dikkat çekerek, "Mesleki eğitim dipsiz bir kuyudur. 'Onu her şeyiyle yaptık, bitti, oldu' deme şansımız hiçbir zaman için yoktur. Çünkü mesleki eğitim, devamlı yaşayan, her zaman dünya ile birlikte değişen bir alandır. Ben bu anlamda bu çalıştayı çok önemsiyor, gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Van Vali Yardımcısı Faruk Bülent BAYGÜVEN ise, çalıştayı çok önemsediklerini ifade ederek, "Mesleki ve teknik eğitim, güçlü ülke olmanın önemli şartlardan birisi. Özellikle genç potansiyeli yüksek olan bizim gibi ülkelerde, milli ve manevi değerlerle normal eğitim almanın dışında, özellikle bütün eğitimlerin sonucu iş hayatına ve ekmek davasına dayanıyor. Hangi eğitimi alırsak alalım, hayattaki en önemli aşama üretenler için üretmek, istihdam için de bu insanların özellikle evine ekmek götürmesidir. Belki de insanların hayattaki en önemli sınavı budur" dedi.

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet ASLAN, çalıştayda yaptığı konuşmada Türkiye'nin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunabilmek için yüksek verimi gerçekleştirecek bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şefik EREN ise, İş gücünün ekonomiye yansımaları ve daha üretken bir toplumun var olabilmesi için birincil olarak mesleki alanın eğitim ile entegrasyonun gerekliliğine dikkat çekti.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Program Yönetim Birimi Başkanı Mehmet Emin ÇAKAY da, üç gün sürecek çalıştayın nitelikli bir rapora dönüştürüleceğini belirtti. DAKA olarak her zaman nitelikli ara eleman, genelde beşeri sermaye diye tanımlanan bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını belirten ÇAKAY, "Dolayısıyla bu çalışma bizim 10 yıldır bölgede ortaya koyacağımız ve ileriye dönük planlarımıza katkı sağlayabilecek önemli bir rapor olacağını düşünüyoruz. Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak tüm kalkınma ajansları 2023 vizyonuna bağlı olarak 'geleceğim mesleğim' sloganıyla tüm kalkınma ajansları 2019 yılında mesleki eğitim çalışmaları, gelişmeleri ve bu alandaki faaliyetleri önemli bir araç olarak ortaya koyuyor. Bizler DAKA olarak 4 yıldır mesleki eğitimin daha nitelikli hale getirilmesi, daha somut, daha kısa sürede mesleki eğitimlere, istihdam politikalarına katkı sağlayabilecek çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Program; 'Alan/Dal Çalışma Masası, Tematik Okul Çalışma Masası, Özel Sektör İşbirliği Çalışma Masası ve Beceri Eğitim/Staj Çalışma Masası' oluşturulmasıyla devam etti.

21-11-201921-11-201921-11-201921-11-201921-11-201921-11-2019

Abdurrahman Gazi Mahallesi, İskele Caddesi, 65040 Tuşba / Van - 432 222 41 62 432 222 41 63 432 222 41 64 432 222 41 65 432 222 41 66 432 222 41 67

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.