Van Şefkat Anaokulu tarafından 2 Nisan Van’ın kurtuluşu etkinlikleri kapsamında Van kültürünün geleceğe taşınması amacıyla ‘Vanlıyam Şanlıyam Özüm İle Mutluyem’ başlıklı bir etkinlik geçekleştirildi.
Şefkat Anaokulunda geçekleştirilen etkinliğe Milli Eğitim Müdür Yardımcımız Nuran Altan Göl, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Anaokulu Müdürü Mecit İlkan, öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte Van’ın tarihi ve kültürünü yansıtan materyallerin yanı sıra geleneksel kıyafetler giydirilen anaokulu öğrencileri tarafından sergilenen geleneksel kıyafetlerin defilesi, halk oyunu ve kısa skeçler büyük beğeni topladı. Etkinliğin en önemli kısmı ise dede ve ninelerin geçmiş kültürleri çocuklara anlatması ve çocukların geçmişle ilgili sorularını yanıtlaması oldu.
Etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcımız Nuran Altan Göl, “2 Nisan Van’ın düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle Şefkat Anaokulunda öğretmen arkadaşlarımız, çocuklarımız ve velilerimizin de katılıyla Van’ımıza ait yöresel, kültürel özelliklerin gelecek nesillere aktarılmasına yönelik bir etkinlik geçekleşti. Burada tüm ekibimizi, öğretmen arkadaşlarımızı, idareci arkadaşlarımızı ilgi gösteren değerli büyüklerimize teşekkür ediyoruz. Özellikle büyüklerimizin ellerinden öpüyoruz” dedi.
“KÜLTÜRÜNÜ BİLEN NESİL MUTLU OLUR”
Yaptıkları etkinlikle Van’ın kültürünü, gelenek ve göreneklerini geleceğe taşımayı hedeflediklerini ifade eden Şefkat Anaokulu Müdürü Mecit İlkan, “Van’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını kutluyoruz. Bu uğurda hayatını kaybeden büyüklerimize, atalarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Van’ımız Urartulardan günümüze birçok medeniyete beşiklik etmiştir. Bizler de arkadaşlarımızla birlikte bu tarihi mirasa sahip saklı bir kentimizi çocuklarımıza nasıl aktarabiliriz. Diye düşündük ve böyle bir proje hazırladık. Projemizin temel amacı ‘kültürünü bilen nesil mutlu olur’ düsturunu ön plana çıkarmaktır. Projemizin adı ‘Vanlıyam Şanlıyam Özüm İle Mutluyem’bugün burada Van’ımızla ilgili yöresel kıyafetinden tutun, ev yemeklerine ve otantik eşyalara kadar hepsini çocuklarımıza tanıttık. Bunlardan daha önemlisi bu kültürel mirası günümüze taşıyan dede ve ninelerimizi okulumuza davet ettik. Dede ve ninelerimiz Van’la ilgili anılarını eskiden oynadıkları oyunları, oyuncakları ve sosyal yaşantılarını çocuklarımıza tanıttılar. Bu sayede geçmişle geleceği buluşturduk. Bu programda emeği geçen öğretmen arkadaşlarıma okul müdür yardımcımıza, dede ve ninelerimize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Programa torunuyla birlikte geldiğini ve kendilerine değer verildiği için çok mutlu olduğunu söyleyen 92 yaşındaki Mehmet Metin dede ise, çocuklara geçmiş anılarını anlattığını belirterek, yeni nesillere önemli tavsiyelerde bulundu.
“DÜNYADA EN GÜZEL ŞEY ÇALIŞMAK VE OKUMAKTIR”
Mehmet Metin, “Geçmişle günümüz arasındaki fark gelişen imkanlardır geçmişte öğretmenler dahi kalem kağıt bulamazdı. Mum ışığında ders çalışırdık. Şartlar çok zordu şimdi her imkan var. Ne yazık ki bizler günübirlik yaşıyoruz. Keşke zamanın kıymetini bilseydik ve çalışsaydık. Dünyada en güzel şey çalışmak ve okumaktır” diye konuştu.