VAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi tanıtıldı

Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi tanıtıldı

 

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müz tarafından hazırlanan “Van ili Ortaokul ve Lise öğrencilerinin başarı durumlarının araştırılması projesi” tanıtım programı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlük Binası’nda bulunan Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

Toplantıya, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin  Kırekin, Milli Eğitim Maarif Müfettişleri Başkanı Vedat Doğan, Maarif Müfettişleri  Başkan Yardımcısı Sıddık Tokar, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Orhan Bedir, Adem Çiftçi, Milli Eğitim Teftiş Kurulu Başkanı Vedat Doğan, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Sıddık Tokar,  Milli Eğitim AR-GE Birimi Uzmanları katıldı.

Projenin tanıtımını yapan YYÜ’den Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu, 12 Şubat 2015 tarihinde başlayan proje kapsamında, ildeki ortaokul ve lise öğrencilerinin özellikle merkezi sınav başarısının istenilen düzeye ulaşmamış olması nedeniyle mevcut durum analizinin yapıldığını belirterek, konuya bilimsel ve akademik bir bakışla yaklaşma amaçlı stratejiler belirlendiğini söyledi. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi uzmanları ve ilde bulunan eğitimle ilgili tüm paydaşlarla 5 temel faaliyet üzerine planlama yaparak DAKA’ya proje sunduklarını ifade eden Memduhoğlu, başarının istenilen düzeyde olmamasının sebepleri ve çözümleri konusunda bilgilendirmede bulundu.

Projenin tanıtımından sonra bir açıklamada bulunan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise, ülkedeki 81 ilin eğitimde bir yarış halinde olduğunu belirterek, Van’ın hem 81 vilayet hem de kendi arasında bir yarış halinde olması gerektiğini söyledi. Mevcut yarışın iyi koordineli edilmesi halinde başarının mümkün olacağını vurgulayan Vali Taşyapan, “Eğitimin temel direği öğretmendir. İlimizde öğretmen sirkülasyonu çok fazla. Gelen öğretmen arkadaşlarımız da tecrübesiz. Bunun dezavantajları olduğu gibi avantajları da var. Öğretmenlerimiz öncelikle dinamik. Öğretmenlerimizi ne kadar kaliteli, yetkili yetiştirebilirsek, olayın büyük kısmını çözmüş oluruz. Kısa vadeli çalışmalarda okullarımızı, öğretmenlerimizi bu işe motive etmek önemlidir. Dış faktörlerin iyileştirilmesi de önemlidir. Bunun için de gayretlerimiz olacak. Eğitim faaliyetlerine tüm toplumun destek vermesi lazım. Bu projenin hayata geçirilmesinde, uygulanmasında paralı kuruluşlarımızdan parasal destek, parası olmayan kuruluşlarımızdan da manevi destek bekliyoruz. Hedeflerin üzerine iyi kilitlenebilirsek, onları iyi takip edebilirsek ve o iş için gönüllü çalışabilirsek, bu başarının artacağına inanıyor, bu duygularla projenin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, eğitimle ilgili sıkıntıların olduğu gibi, mutlu eden taraflarının da var olduğunu söyledi. Battal, “Eğitim fakültemizin çok özverili çalışmalarıyla beraber şu anda Türkiye genelinde üniversite düzeyinde yapılan KPSS sınavında biz Türkiye sıralamasının ilk beş arasındayız. Bu da şunu gösteriyor; demek ki doğru adımlar doğru bir şekilde atıldığı zaman, başaracağımızdan endişem yoktur” ifadelerini kullandı.

 

Proje 12 Şubat 2015 tarihinde başladı. Bu kapsamda;

1.      Projenin web sayfası oluşturuldu. (vanakademikbasari.org.tr)

2.      Projenin “Tanıtım Toplantısı” yapıldı.

3.      13 ilde 17.000 kişiye (öğrenci, öğretmen, veli, yönetici ve eğitim uzmanlarına) nitel bulgular ve nicel veriler kullanılarak anket uygulaması yapıldı.

4.      5 ilçede (Çatak, Erciş, Özalp, İpekyolu, Başkale) paydaş katılımları ile odak grup görüşmeleri yapıldı.

5.      Akademik başarı ile ilgili örek uygulamaları bulunan 2 ilimizde (Mersin, Bursa) ortak çalışmalar yürütebilmek için çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

6.      İlimizde mülki amirler, kurum müdürleri, akademisyenler, eğitim uzmanları ve basında yetkililerin yoğun katılımı ile çalıştay düzenlendi.

7.      Projenin tüm çıktıları akademisyenler ve proje uzmanları tarafından değerlendirilerek “Rapor Kitap” haline getirildi.

Bugünde sizlerle hem eylem planlarımızı hem de kitabımızı paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ayrıca;

·         Eğitimde istenilen başarı düzeyini yakalamak için toplumu tüm dinamiklerinin eğitimin önemine inanması ve işbirliğine dayalı çalışması,

·         Akademisyenler rehberliğinde bölgemizin özelliklerine uygun çözümler ve eylem planlarının sahiplenilmesi ve takibine önem verilmesi gerekmektedir.

Süreç içerisinde destek sağlayan, katkı sunan başta Sayın Van Valimize, Rektörümüze, Vali Yardımcılarımıza, Kalkınma Ajansı Genel Sekreterine, Proje ekibimize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz.

 

Abdurrahman Gazi Mahallesi, İskele Caddesi, 65040 Tuşba / Van - 432 222 41 62 432 222 41 63 432 222 41 64 432 222 41 65 432 222 41 66 432 222 41 67

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.