Elite World Hotel’de başlayan ve 4 gün sürecek olan program, projenin tanıtımı ile başladı.
Programa Vali Yardımcısı Önder Can, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Orhan Bedir, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri M. Şirin Atlı ve Mustafa Yol, İl Milli Eğitim Özel Kalem Müdürü M. Letif Alçiçek, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, İl Milli Eğitim Ar-Ge Ekibi ve aday öğretmenler katıldı.
Öğretmen Birsen Kaya ve Fevzi Kahraman’ın Van’a atanmalarından sonra yaşadıkları anılarını anlatmalarıyla devam eden programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürümüz Kıyasettin Kirekin, toplumsal hayatın en önemli unsurunun kadınlar olduğunu belirtti. Gelişmiş toplumların tümünde toplumsal hayatın en önemli yürütücülerinden birinin kadınlar olduğunu ifade eden Kirekin, “Eğitim örgütünde, Van ve bölge verileri değerlendirildiğinde; okulöncesinde, temel eğitimde kız çocukları ile erkek çocukları oranının eşit değerde, hatta nüfusa bağlı olarak fazla bir orana sahip olmasına rağmen ortaöğretim ve yüksek öğretimde bu oranın düşük olduğunu veriler bize göstermektedir. Bu kadar kutsiyete sahip bir varlığın; eğitim olgusu içerisinde, üst öğrenim kademelerinde giderek oranın düşmesi bence hepimizin ayıbıdır. İşte Bakanlığımız, bu kapsamda 2011’de önce kızların okullaşması, sonra erişimi ve daha sonra da sürekli devamını kapsayacak şekilde bir takım projeler gerçekleştirdi. Projenin uygulandığı 15 ilden biri de ilimizdi. Biz de bu projeleri ilimize uyguladık. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde geçen sene, özellikle ortaöğretimde hiç okula gitmeyen 300 çocuğumuzun okula gittiğini tespit ettik. Bu bizim en önemli kazanımımızdır” dedi
Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise, göreve geldikleri günden itibaren birinci hedeflerinin öğrencilerin ve çocukların hayata kazandırılması anlamında eğitime yüzde 100 destek vermek olduğunu vurguladı. Türkiye’de son 12 yılda devrim sayılacak nitelikte okulların inşa edildiğine dikkat çeken Özgökçe, “Son 12 yılda Türkiye’de devrim sayacak nitelikte okullar inşa edildi. Fiziki ortamlar, laboratuvarlar, sportif, sosyal, kültürel alanlar, bir memleketin özlenen, beklenen değerleri bütün okullarımızda olmasa bile ekserisinde bunlar yerine geliyor. Bu kapsamda bizlerde eğitime destek anlamında 25 okulumuzda çocuk oyun grupları oluşturduk. Kütüphane olmayan okullarımıza kütüphane kurup, okullarımızın yüzde 90’nında kilit parke yaparak öğrenci ve öğretmenlerimizi çamurdan kurtardık” diye konuştu.
Asıl sorunun kız çocukların okullaşmasından ziyade çocukların okula devam etmesi noktasında yaşandığına dikkat çeken Özgökçe, “Tuşba Aile Kadın Müdürlüğümüz sürekli anketler, eğitimler yaparak, çocuklarımızın devamı noktasında, öğrencilerimizin teşvik edilmesi anlamında YYÜ ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte sürekli çalışıyoruz. Çünkü bu çocuklar eğer okula gitmezlerse, hakikaten biz belediyeler olarak yapmış olduğumuz yollar, parklar ve bütün sanat eserleri biliyoruz ki bir gün bu okula gitmemiş çocuklar tarafında yakılıp, yıkılıp, harap edilecektir. Onun için öncelikli olarak sizlere hamur olarak verilmiş olan bu evlatlarımızın tertemiz yetişmesi lazım” şeklinde konuştu
Milli Eğitim Bakanlığı Proje Koordinatörü Osman Yalçın’ın da kısa bir konuşma yaptığı program, proje uzmanlarından Aylin Çelik tarafından sunulan Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı Eğitimi ile start aldı.