İstiklal Marşı´nın Kabulünün Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoyu anma günü kutlandı
İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü dolayısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Van Devlet Tiyatrosunda bir program düzenlendi.
Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Tuşba Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi Öğretmeni Ercan İstemkar tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, günümüz toplumunun en az Mehmet Akif Ersoy Kadar okuması, yazması ve vatanına faydalı bireyler olması gerektiğini söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İstiklal Marşı’nın mimarı Mehmet Akif Ersoy’un hayat öyküsünden kesitler vererek, başarılarla dolu hayatını anlattı.
Kırekin, “Bu gün toplum olarak Mehmet Akif Ersoy kadar okumalı, yazmalı ve çizmeliyiz ki, topluma ve vatana faydalı olabilelim. Onun gösterdiği başarıları, bizde toplum olarak göstermeliyiz. Mehmet Akif’in vatana olan sevgisini anlatmaya kelimeler yetmez” dedi.
Günümüz Avrupası’nın takındığı durumu, Türkiye karşıtlığını anımsatan Kırekin, “Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nda ‘Tek dişi kalmış canavar’ sözüne atıfta bulunarak, tek dişi kalan canavarların bu gün yine sahnede olduğunu söyledi.
Etkinliğe katılanlara teşekkür eden Kırekin, ‘Allah bir daha bu millete ‘İstiklal Marşı’ yazmayı nasip etmesin diyerek sözlerini tamamladı.
Van Valisi İbrahim Taşyapan ise yaptığı konuşmada, 12 Mart 1921´in Türkiye tarihinin müstesna tarihlerinden biri olduğunu ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy´un İstiklal Marşı yarışmasına ödüllü olması nedeniyle katılmadığı, ancak ardından yazdığı şiirle İstiklal Marşı´nın ortaya çıktığını hatırlatan Taşyapan, marşın yazıldığı döneme işaret ederek, şunları söyledi:
"Osmanlının son döneminde yaşayan aydınlarımızı anlamak için o zamanın dünya düzenini, Osmanlı İmparatorluğunun durumunu, devletin gözleri önünde topraklarını kaybettiğini ve eriyerek küçüldüğünü düşününüz. Böyle bir ruh haliyle yetişmiştir o dönemin aydınları. Kimileri belli fikirler uğruna devleti yıkmakla uğraşırken, kimileri de gözlerinin önünde yok olmaya çalışılan imparatorluğu kurtarmanın, cepheden cepheye koşan, yorulan, bitkin düşen insanlarımıza bu vatanı kurtarmanın tekrar lüzumlu olduğunu ve onun heyecanını vermenin yollarının aramışlardır. İşte Akif de bu saydıklarımın en önünde gidenidir."
-"Bugün yüzyıl önceki tarihin tekerrür ettiğini görmekteyiz"
Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı ruhunun iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizen Taşyapan, şöyle konuştu: "Kimi yamyam, kimi Hindu, kimi bilmem ne bela´ derdi Akif onlar için. Eğer biz sahip olmazsak bu vatan batar Allah korusun. Biz sahip olursak buna kimsenin gücü yetmeyecektir. Bugün yüzyıl önceki tarihin tekerrür ettiğini görmekteyiz. Halbuki Akif bir dizesinde şöyle diyordu, ´Tarihi tekerrür diye tabir ederler. İbret alınsaydı eğer hiç tekerrür mü ederdi?´. Evet, tarihten ibret almazsak tarih tekerrür edebilir. Yüzyıl sonra bugün bütün Hindular, yamyamlar tekrar bir araya gelmiş vaziyette, İslam coğrafyasını yeniden paylaşmanın hesaplarını yapmaktadırlar. Gördüğünüz gibi sınırlarımızın hemen yanında olan hadiseler ve sınırlarımızın ötesinde olan hadiseler, sözüm ona ´modern, çağdaş´ olan Avrupa´da yaşananlar gösteriyor ki Hinduların, yamyamların tarihin tekerrüründe her zaman rol aldıklarını göstermektedir."
Konuşmaların ardından şiirlerin okunması, öğrencilerin hazırladığı piyesin sahnelenmesi ve yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.
Program sonrası Vali Taşyapan ve beraberindeki heyet, öğrenciler tarafından hazırlanan sergiyi dolaştı.
Programa, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, Van Adalet Komisyonu Başkanı Taner Akıncı, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Yüzüncü Yıl ÜniversitesiRektörü Prof. Dr. Peyami Battal, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları, il milli eğitim müdür yardımcıları, şube müdürleri, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.