2016-2017 Yıl Sonu Temel Eğitim İstişare Toplantısı Yapıldı
1266
17:24
06.06.2017

 

2016-2017 Sene Sonu Temel Eğitim İstişare Toplantısı Selahaddini Eyyubi İMKB Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, özellikle Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında Van’dan 111 öğrencinin birincilik aldığını, 188 öğrencinin ise 1 yanlışla sınavı tamamladığını belirterek, Van’ın başarı oranının her geçen gün arttığına değindi.

Eğitim sezonu içerisinde sıklıkla lokal düzeyde toplantılar yaptıklarını belirten Kırekin, özellikle sene sonu gelmesi itibariyle mevcut tablonun tüm idarecilerin görmesini anlamında yapılan bu makro düzeydeki toplantının önemli olduğunu söyledi.

Bütün bir yılın analiz ve paylaşımlarını, başarı oranları, sıralama, Türkiye ortalaması, gibi konuları bu toplantıda görme şansı bulduklarını kaydeden Kırekin, “Okullarımızın resmini ortaya koyacak, akademik, sosyal ve kültürel başarılarını paylaştığımız geniş katılımlı bu toplantılar ilin eğitim tablosunu görme açısından son derece önemlidir. Eğitimde bulunduğumuz noktalar, hedef koyduğumuz çıtaya yaklaşım, yıl içerisinde yaptıklarımız ve yapamadıklarımız,  önümüzdeki yıl için yapacağımız çalışmaları görme fırsatı bulmuş oluyoruz.  Bu tür makro toplantılarda ilçelerimiz, okullarımız gerek eğitim kalitesi, gerek başarı sıralaması, gerek tablo ve gerekse il içerisindeki durumu görme şansı buluyor. Önceki toplantılarımızda ilimizin mevcut durumunu analiz etmiştik, nereye kadar ulaşabiliriz, Türkiye ortalaması ile olan mesafemizi ne kadar daraltabiliriz, babında toplantılar yapmıştık. Yıl sonu olması hasebiyle tüm sıralamaları ortaya çıkardık. Amaç, tabloyu ortaya koyarken, herkesin kendini değerlendirmesini sağlamaktır. İdarecilerimizin kendi içerisinde bir vicdani muhasebe imkanı bulma fırsatı bulacaktır. Artısını, eksisini görebilecektir. İnsanın işi aynasıdır, biz işi önüne koyuyoruz. Hepimizin varlık sebebi öğrencilerimizdir. Yönetim dünyanın her örgütünde vardır. Okul müdürlerimizin temel rolü öğretimsel rolünü en iyi şekilde  yansıtmasıdır. Bir elin dokunuşu çok şeyi değiştiriyor. Yüreklerin de temas etmesi ile başarı çıtası yükseliyor.  Bunu tabloda net olarak göreceğiz. Biz göreve başladığımızda Türkiye ortalaması ile aramızdaki fark 10 puandı. 3 yılda bu mesafeyi 5 puana çektik, yani makası daralttık. Gönül isterdi ki bu mesafeyi tam manasıyla yakalayalım. Hepinizin iyi bir çalışma sergilediğini biliyoruz. Tempomuzu artırırsak bu farkı rahatlıkla kapatırız. Bütün ilçelerimiz büyük gayret gösterdiler. Daha fazla gayret bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de bir ilk”

Van’da Optik test merkezini kurarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini anımsatan Kırekin, “Türkiye’de bir ilki yaptık. Ölçme değerlendirme sınav merkezi kurduk. Optik test merkezi kurduk.  bunun Türkiye’de örneği yok. Bu bölgenin ölçme değerlendirme sınav merkezi olacak. İleride belki de deneme sınavlarının bakanlık nezdinde tamamı bu bölgede yapılacak. Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak deneme sınavları yaptık. Öğrencilere yardımcı kaynak desteğini sağladık.

Hepinizin belli bir gayret çaba içerisinde olduğunu biliyoruz. Biraz daha ekibi harekete geçirelim, biraz daha gayret göstermeliyiz. Başarıdan dolayı hepinizin kutluyorum. Bizim derdimiz bireysel başarı değil, kitlesel başarıdır.  Sadece akademik başarı değil, her yönüyle başarı sağlamaktır. Destekleme ve yetiştirme kurslarına ağırlık vermeliyiz. Okul müdürleri bunu yaygınlaştırmalı. Biz kursların da dershaneciliğin önüne geçebileceğine inanıyoruz. Sadece formatına uygun hareket edelim.

“Proje sayımızı artırmalıyız”

TÜBİTAK Projelerine ve alınan başarılara değinen Kırekin, “Başvuru sayımız istediğimiz noktada değil, ama projelerimizin tamamı kaliteli projelerdi. Nitekim TÜBİTAK Ortaöğretim projelerinde Türkiye finaline 7 proje gönderdik ve bir projemiz Türkiye 3. oldu. Ortaokul proje yarışmasında ise bir projemiz Türkiye 2. oldu. Projeye başvuru yapmayan ilçelerimiz var. Ortaokul proje başvuru sayımız çok az, buna eğilmemiz lazım.  Burada AR-GE birimine teşekkür ediyorum. Süreci yakından takip edip, bütün gelişmeleri bizimle rapor halinde paylaşıyorlar. Bu yıl adeta bir rekor kırarak 136 okulda bilim fuarları gerçekleştirdik. Bu gerçekten yadsınacak bir rakam. Sportif faaliyetlerde yine çok başarılar var. Başarı kendiliğinden gelmiyor, ilgilenmemiz gerek. Başarı sadece akademik başarı ile sınırlı olmamalı. Kız öğrencilerimizin özellikle yerel yarışmalarda başarı oranları fazla. Erkek öğrencilerimizi de bu tür yarışmalara fazla ilgi göstermelerini sağlamalıyız. Yine bilgi yarışmaları, resim, kompozisyon yarışmaları bunlar güzel çalışmalar. Bu yıl okullardan öneriler alacağız, sizin bize destek sunması, fikir sunması lazım. Biz bir aileyiz. İletişim kanallarını devamlı kılmalıyız. Aranızda tatlı bir rekabet devamlı olmalı. Hedefler olmalı. Mutlaka bir hedef belirlemek lazım. Hedefiniz olmazsa başarıya ulaşamazsınız. İmam Hatip ortaokulları yine güzel bir başarı sağladılar. TEOG da 8 birincilik elde ettiler. Bireysel anlamda sayabileceğimiz çok sayıda başarı var, ama temel amaç kitlesel başarıyı yakalamaktır. İyi niyet, samimiyet, çaba gösterilince başarı geliyor” şeklinde konuştu.

 Kırekin’in konuşmasının ardından, Temel Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü M. Şirin Atlı, slayt sunumla ilçelerin, okulların başarı oranlarını, Van’ın Türkiye ortalaması gibi konularda istatistiki bilgeler verdi.

Programın sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, TEOG´da başarılı olan öğrencileri tebrik etti.

06-06-201706-06-201706-06-201706-06-201706-06-201706-06-201706-06-2017

 

Yayın Tarihi: 06.06.2017