VAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi´nde Açık Kapı Seminerleri’nin 21.’si düzenlendi

Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi´nde Açık Kapı Seminerleri’nin 21.’si düzenlendi

ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve TÜBA Asosiye üyesi olan Doç. Dr. Bilge Demirköz, ulusal bilime ihtiyaç duyulduğu kadar, uluslararası bilime de ihtiyacın olduğunu söyledi.

Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ‘Açık Kapı Seminerleri’nin 21.si düzenlendi. Düzenlenen seminere İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Lütfü Aydın, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

Farklı alanlardaki  akademisyen ve kurum temsilcilerinin sunum yaptığı ‘Açık kapı seminerleri’nin 21.’sini düzenlemekten dolayı mutlu olduklarını belirten İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, bu çalışmaların uluslararası boyutta çok önem arz ettiğini, bilim alanında atılan atımların bilim sanat öğrencileri tarafından daha ileriye götürüleceğine inançlarının tam olduğunu söyledi.

Öğrencelerin her anlamda bilimin kapısını aralamada bu tür etkinlilerin ve seminerlerin önemli olduğunu belirten Altan Göl, seminere katkılarından dolayı öğretmen, öğrenci ve velilere teşekkür etti.

Altan Göl’ün konuşmasının ardından Doç. Dr. Bilge Demirköz, öğrencilere uzay, uzay istasyonları, atom altı parçacıklar, CERN laboratuvarında yapılan çalışmalar, Higss Bozonu ve Karanlık Madde gibi güncel bilimsel çalışmalar hakkında bir sunum yaptı.

Türkiye’nin ulusal bilime ihtiyaç duyduğu kadar, uluslararası bilime de ihtiyacın olduğunu söyleyen Doç. Dr. Demirköz, bu anlamda uluslararası boyutta ta çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Seminerin ardından İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, seminere katkılarından dolayı ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve TÜBA Asosiye üyesi olan Doç. Dr. Bilge Demirköz’e Van kilimi hediye etti.

 

Doç. Dr. Bilge Demirköz’ün öz geçmişi

 

Sayın Bilge Demirköz Robert Koleji’ni bitirdikten sonra lisans eğitimi için tam burslu olarak gittiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) de Fizik Bölümünü, Matematik ve Müzik yan dallarını yaparak bitirmiştir. Demirköz Harvard, Caltech, MIT ve Stanford Üniversitelerinden nükleer ve parçacık fiziği dalında doktoraya kabul edilmiştir. Bilge Demirköz MIT de devam etmeyi seçtiği akademik hayatında NASA ile dört yıl çalışmıştır. Yüksek lisansını MIT de tamamlayıp doktorasını İngiltere enerji bakanlığının her sene 5 kişiye verdiği Dorothy Hodgkin bursunu alarak Oxford Üniversitesinde üç yılda tamamlamıştır. Doktora sırasında ATLAS projesinde görev alarak CERN (Avrupa nükleer Araştırma Merkezi) de çalışmıştır. Türkiye CERN e üye olmadığı halde CERN tarafından research fellow ünvanıyla CERN ün elemanı olarak kabul edilen Demirköz iki yılı aşkın CERN adına görev yapmıştır. İsminin de yer aldığı 307 yayının 21’ine liderlik etmiştir. 2008 yılında Türk Fizik Derneği  tarafından  verilen “Şevket Erk  Yılın Genç  Bilim İnsanı  ödülünü”  alan   Bilge Demirköz,  CERN´ün  aday göstermesi ve Lindau Nobelliler  toplantı  komitesinin seçimiyle 2008 yılında   Lindau´daki Nobelli   fizik   bilim insanları toplantısına davet  edilmiştir. Ufuk2020 kapsamında ülkemizi uzay alanında temsil eden Demirköz, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) Asosiye üyesidir.

 

18-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-201618-11-2016

Abdurrahman Gazi Mahallesi, İskele Caddesi, 65040 Tuşba / Van - 432 222 41 62 432 222 41 63 432 222 41 64 432 222 41 65 432 222 41 66 432 222 41 67

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.