VAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Biriminin Organize Ettiği, “Van İli Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi” Çalıştayı, Elite World Otel’de Yapıldı.

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Biriminin Organize Ettiği, “Van İli Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi” Çalıştayı, Elite World Otel’de Yapıldı.

Elite World Otel’de Yapılan, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Biriminin organize ettiği, “Van İli Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi” Çalıştayına, Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Yaşar Emin Demirci, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri Başkanı Vedat Doğan ve Maarif Müfettişleri Başkan Yardımcısı Sıddık Tokar, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Kurum Ve Okul Müdürleri İle Öğretmenler Katıldı. Çalıştay Öncesi Veliler Adına Bir Konuşma Yapan Vesile Hülük, 7 Çocuğunu Babasız Olarak Okutup Büyüttüğünü Belirterek, “Allah’a Çok Şükür 7 Çocuğumu Okuttum, Bugüne Kadar Getirdim. Birisi Matematik Öğretmenliği Bitirdi, Bir Kızım da Tarih Öğretmenliğini Okuyor, 3. Sınıfta. Diğer Çocuklarım Da Allah’a Çok Şükür Okuyorlar. Bir Anne Olarak Göğüs Gerdim, Çalıştım, Çabaladım, Babasız Bugüne Kadar Getirdim. Özellikle Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Salih Haskan’a Çok Teşekkür Ederim. Onların Sayesinde, Destekleriyle Çocuklarımı Okuttum. Bir Anne Olarak Onları Bugüne Kadar Getirdim. Allah’a Çok Şükür Hocaların Sayesinde Bir Yere Geldiler. Hocalara Karşı Her Zaman Bir Saygım, Sevgim Var. İnşallah çocuklarım onlar gibi birer hoca olur ve onların da öğrencileri olur” dedi.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci İse, Bu projenin üç ajansın destek verdiği üç aylık bir proje olduğunu belirtti. Ancak bunun kabul tarihinin 30 eylül olduğunu ifade eden demirci, dolayısıyla bu projenin şu anda 7. ayında olduğunu ifade ederek, “yani 3 aylık proje uygulama süresi değil, 4 aylık bir proje hazırlık süremiz var. Van önemli bir şehir, nüfus olarak 19. sırada olan bir şehir. Türkiye’nin en doğurgan 4. ili. Türkiye’nin en genç 4. ili, Türkiye’nin net göç veren 2. ili ve Türkiye’nin en homojen ilk on ili arasındadır. Şimdi bu tabloyu Van’ı bilmeyen bir yabancının eline vermiş olsaydınız ve ‘böyle bir şehrimiz var, bunun eğitimle ilgili temel sorunları nelerdir’ görüşmüş olsaydık, aşağı yukarı bize soracak şey belli, net göç veren bir il kan kaybeden bir ildir. Sürekli nitelik kaybeden bir ildir, homojen bir il dışarıdan göç almayan nitelikli bir ildir ve doğurganlık oranı yüksek olması önemli, çünkü genç bir ilimiz. Orda zaten ortanca yaşta insanlar öne çıkıyor. Onların da ve tabi ki okul çağında bir ilin toplam nüfusundan fazlası okul çağında olan öğrenci sayıları var. Bunlar tabi ki hem nitelik hem de nicelik olarak karşılamak durumundayız” şeklinde konuştu.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal İse, Eğitim Üzerinde Dururken Tek Bir Nokta Üzerinde Takılıp Kalınmasının Başarıyı Getirmeyeceğini Söyledi. Rektör Battal, “Bu Yüzden Eğitimi İrdelerken, Eğitimin Bileşenlerinin Doğru Bir Şekilde Ortaya Koymamız Lazım. Eğitim Annedir, Babadır, Ev Ortamıdır, Çevredir, Amcadır, Dayıdır, Teyzedir, Okuldur, Öğretmendir, Valiliktir, Milli Eğitimdir, Belediyedir, Hülasa Eğitimi Almak İsteyen Muhatabın İrtibatlı Olduğu Her Şeydir. Dolayısıyla Eğitime Yaklaşırken Bütün Unsurlarıyla Yaklaşmamız Lazım. Deprem Döneminde Konteynerde Eğitim Gören Ve O Yıl Mezun Olan Öğrencilerimizin Bu Yıl İstatistik Bilgilerini Aldık. Biz Eğitim Fakültesi Olarak Türkiye’de İlk 5’e Girdik. Bizim Öğrenci Profilimiz Yüzde 75 İle 80’i Bu Bölgenin Çocukları, Yani Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Çocukları, Yüzde 30’u Da Van’dan Gelen Çocuklar. Şimdi Üniversitemiz Bu Tür Sınavlarda İlk Beşi Paylaşabiliyorsa, Demek Ki Eğitimde Küçük Dokunuşlarla Başarıyı Elde Edebiliriz” İfadelerini Kullandı.

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe De, Çocukların Faydalı Birer Vatandaş Olarak Yetiştirilmemesi Halinde Türkiye Birincisi Olsa Dahi Fayda Etmeyeceğini Söyledi. Bir Eğitimci, Bir Veli Ve Bir Yerel Yönetici Olduğunu Ve Sorumluluğunun Farkında Olduğunu Belirten Özgökçe, “Van’ın Eğitim Durumu Veya Başarısı Sadece Okullarda Geçmiyor. Bugüne Kadar Malumunuz Eğitimde Okul Artı Dershane Birçok Özel Katkılar Oluyordu. Evet Dershaneler Bu Yıl Son. Biz Bu Yıldan Sonra Gerek Türkiye’nin, Gerekse Van’ın Başarı Durumlarının Biraz Daha Net Ortaya Çıkacağını Göreceğiz. Daha Önceleri Ben Dershanecilik De Yaptım. Dershanede Biz Şunu Görüyorduk. Belli İmkânlara Sahip Bazı Öğrenciler Zaten Özel Okulda, Zaten Birçok Değerleri Aşmış Olan Öğrenciler, Bunun Üzerine Bir De Dershaneye Geliyor. O Da Yetmiyor Bir De Özel Kurs Görüyor. Bu Öğrenciler Türkiye’de Belli Yerlerde Başarıyı Arttırıyorlar. Ancak Önemli Olan 7, 8 Ve 10 Çocuklu Ailenin Her Birinin, Anne, Babasının Çocuklarının Başını Sıvazlayıp, ‘Oğlum, Kızım Sen Bugün Ne Öğrendin?’ Yani Velilerimizden Bugüne Kadar Şunu Gördük, Çocuklarının Halini Ve Okuldaki Durumunu Sorun Etmiyor. Geziyoruz. 7, 8 Çocuğu Olanlar, Bu Çocuklarının Gittiği Okullarda Hangi Sınıfta Olduğunu, Kaçıncı Sınıfta Olduğunu Bilen Velilerimiz Çok Az. Van’a Gelen Öğretmenlerimiz Bir Yıl, İki Yılını Doldurduktan Sonra Bir Bakıyoruz Ki Hemen Batıda. Van’ın Şartları Düzelince Tekrar Van’a Gelmeye Çalışıyorlar. Onun İçin Bu Öğretmen Sirkülâsyonu En Az 5 Yıl Olursa, Başarılı Öğretmenlerimizi Biz Yetiştiriyoruz, Van’da En İyi Şekilde Öğretmenliği Öğreniyor Ama Başka Bir Yere Gittiğinde Daha Başarılı Oluyorlar. Biz Diyoruz Ki Öğretmenlerin Burada Kalması Lazım. Tabi Bunu Yerel Yöneticiler Olarak Da Çocuğumuz Eğitimin Dışında Başka Bir Şeyle Uğraştırmayacağız. Çocuk Sokakta Başka Bir Şeyin Peşinde Koşturmayacağız. Bakıyoruz Ki Orta Ve Lise Çağında Olan Çocuk, Sokakta Taşlarla Başka Bir İnsanın Canını Almaya, Başka Bir Kardeşinin, Hakikatten Öyle Bir İnsan Yetiştiriyoruz Ki Başarı, Diğer Şeyleri Öbür Tarafta Kalıyor. Önce İnsan Olmayı, Önce Çocuğun Topluma Ve Bu Memlekete Kazandırılması Lazım. Yani Çocuk Yarın Başkasının Canına, Malına Zarar Verdikten Sonra Türkiye Birincisi De Olsa Fayda Vermez” Dedi.

Vali İbrahim Taşyapan İse, Her Öğrenci Okul Veya Öğretmenin Arasında Bir Rekabetin Olması Ve Birbirleriyle Yarıştırılmasının Eğitimde Başarının Artması Yönünde Önemli Olduğuna Değindi. Öğrenciler Arasında Rekabetin Oluşturulması Gerektiğini Vurgulayan Taşyapan, “Allah İnsanoğlunu En Mükemmel Şekilde Yaratmış. Herkesi Eşit Yaratmış. Öğrenciye İlgi Gösterirsek Başarı Artar, Aile İlgi Gösterirse Başarı Olur. Çocukları Kendi İçerisinde Yarıştıracağız, Aynı Sınıftaki Çocukları Yarıştıralım, Okullarımızı Yarıştıralım, Müdürlerimiz Yarışsın, Müdürlerimiz Öğretmenlerimizi Yarıştırsın. Öğretmenlerimize İyi Bir Motivasyon Verebilirsek, Çünkü İlimizin Bir Sorunu Da Dışarıdan İlk Atamalarla Öğretmenlerin Gelmesi. Her İşin Bir Acemiliği Vardır. Onun İçin Yeni Öğretmenlerimize, Genç Öğretmenlerimize Motivasyon Olacak Şekilde Bir İlgi Göstertirsek, Onlar Da Çocuklarımıza İlgi Gösterecektir. Çocuklarımızın Hangi Okula Gittiğini Bilmiyorsak, Derslerinin Nasıl Olduğunu Bilmiyorsak, Ne İş Yaptığını Bilmiyorsak Orada Başarı Olmaz. Problemlere Baktığımız Zaman Mutlaka Temelinde Eksik Yaptığımız Bir Şey Vardır” Diye Konuştu.

 


Çalıştay, Daha Sonra Grup Çalışmalarıyla Devam Etti.


ar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştayar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay2ar-ge çalıştay3ar-ge çalıştay3ar-ge çalıştay3ar-ge çalıştay3

Abdurrahman Gazi Mahallesi, İskele Caddesi, 65040 Tuşba / Van - 432 222 41 62 432 222 41 63 432 222 41 64 432 222 41 65 432 222 41 66 432 222 41 67

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.