VAN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜBİTAK 12. Ortaokul Projelerine Van Damgası Vurdu

TÜBİTAK 12. Ortaokul Projelerine Van Damgası Vurdu

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle düzenlenen 12.  Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bölge finali ödül töreni Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi YYÜ Cengiz Andiç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

 Ödül törenine Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mevlüt Şahin, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, İl Milli Eğitim Şube Müdürü M. Şirin Atlı, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri akademisyenler,İl Milli Eğitim Ar-Ge Proje Koordinatörleri Garip Kızılkaya, İhsan Kılıç,öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Ağrı, Bitlis, Hakkari, Batman, Muş, Siirt, Şırnak ve Van ilinden öğrenciler tarafından hazırlanan 80 projeden 14 proje 7-11 Nisan’da Kayseri ilinde düzenlenecek olan Türkiye finaline gitmeye hak kazandı. Van ili Türkiye finaline 6 proje ile katılmaya hak kazanırken, Batman, Muş, Hakkari ve Bitlis illeri 2’şer  proje ile finale katılacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ödül töreninin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, Van bölgesinin bu yarışmaya 1608 proje başvurusu ile Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını söyledi. Van ilinin bölge illeri arasında 807 proje ile ilk sırada yer aldığını belirten Tunç, özellikle Tuşba İlçesi’nin bu süreçte en fazla proje sunan ilçe olduğunu belirterek yarışmaya katkısını övdü.

Bu bölgede proje hazırlamanın, geliştirmenin artık bir kültür haline geldiğini belirten Tunç, bölgenin bu işi sahiplendiğini ve bundan sonrada daya iyi katılım ve iyi dereceler elde edeceğine inandıklarını söyledi.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mevlüt Şahin ise yaptığı konuşmada, TÜBİTAK Bölge Yarışmasına ev sahipliği yapmak, öğrenci, öğretmen ve idarecileri ağırlamaktan büyük bir onur duyduklarını belirterek, geleceğin bilim insanlarının ortaya çıkmasına vesile olacak bu yarışmaların önemli olduğunu söyledi.

“Van’ın başarı çıtası giderek yükseliyor”

1608 proje arasında sergilenmeye değer gören 80 projenin tüm mimarlarını kutladıklarını belirten Şahin, “Bundan sonrası için ister dereceye girin ister dereceye girmeyin, kesinlikle üzülmeyin. 1608 proje arasında sıyrılıp 80 projenin arasına girmenin kolay olmadığını düşünmekteyim. Evet, bundan hareketle jüri üyelerimizin işlerinin hiç kolay olmadığını gördüm. Burada geleceğin bilim insanlarını gördüm, yüreğim umutla doldu. Öğrencilerimiz büyük bir özgüven ve bilim insanı edasıyla ile projelerini takır takır anlattılar.  Sevgili öğrenciler sizin hayallerinizin bizim hayallerimizden daha kaliteli olduğunu düşünüyorum. Bundan hareketle hayallerinizi korkmadan projelere dönüştürmenizi bekliyoruz. Hepinizin bildiği üzere bu tür yarışmalar öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan öğrenme metotlarından biridir.  Genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp, birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlar. Öğrencilerimizin ve onlara rehberlik eden meslektaşlarımın gayretli çalışmaları ile ortaya çıkan bu projelerin bilim ve teknikte yeni buluşlara kapı aralaması en büyük isteğimizdir. Değerli misafirler; Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak da proje tabanlı bilimsel çalışmaların hem ilimizin hem de ülkemizin gelecekte bilim ve teknoloji alanında daha ileriye taşıyacağına inanıyoruz. Bu inançla Van ilimiz her geçen yıl artan bir ivmeyle proje tabanlı çalışmalar yapmaktadır.   Van ili 807 proje başvurusu ile Türkiye sıralamasında 2. sırada yer almıştır. Yine Van ili projelerini sadece nicelik olarak değil sergiye kalan proje sayısını 12 den 27’ye çıkararak projelerdeki niteliğini de artırmıştır. Keza Van ili olarak geçtiğimiz yıl Türkiye finaline giden 8 projeden 4’ü de bizim projelerimizdi. Bu yıl bu sayının artmasını ümit ediyorum. Bundan sonra İnşallah bu başarı çıtasını daha da yükselterek daha fazla öğrencimizin bu süreçleri yaşamalarına olanak sağlayacağız.  Sevgili öğrenciler, sizlerden ülkemizin önünü aydınlatacak, tüm insanlara faydalı olacak yeni projeler bekliyoruz. Tüm eğitim liderleri olarak sizleri desteklemeye, yapacağınız tüm proje çalışmalarınızda daima yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, ödüllerin tespitinde gösterdikleri gayret ve hassasiyet için başta bölge koordinatörü Prof. Dr. Cemil TUNÇ hocama ve tüm jüri üyelerine, bu süreçte gece gündüz demeden çalışan  Ar-Ge ekibine, tüm öğrencilerimize,  danışman öğretmenlerimize, tüm okul idarecilerimize ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize teşekkür eder, bundan sonraki çalışmalarında da Allah’tan muvaffakiyetler dilerim” dedi.

“Toplumlar artık projelerle yarışıyor”

Toplumların artık nüfus yoğunluğu ile değil, projelerle yarıştığını belirten YüzüncüYıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bu projelerin vermeye çalıştığı temel unsurun bu olduğunu, bundan da başarı olduklarını söyledi.

Yarışmalarda emeği geçen herkesi kutladığını ifade eden Rektör Battal, “Toplumlar artık birbirleriyle yapmış oldukları büyük projeler ile yarışıyorlar. Toplumların ekonomik zenginlikleri de bu projelerin çıktılarına bağlı. Nüfus yoğunluğuyla yarışmıyorlar, artık bu alanda yarışıyorlar.  Bu yarışmalar ilkokul düzeyinde başlatılırsa siz gençlerin hayal güçleri etkili olan bu nesil uygulamaya koyarsa o zaman ülkemizin geleceği daha parlak olacaktır. Nitekim genç bir nesile de sahibiz bunu projeci bir hale dönüştürürsek, ülkemizin geleceği daha güzel şekillenecektir. Projeleri gezdik, stantları dolaştık, o orada şunu gördük; bilim insanlarımızın gösterdiği performanstan düşük değildi, gayet güzel, özgüveni olan bir gençlik gördük. Buraya gelmiş olmanız bile bir başarıdır.  Bu bir süreçtir, sadece kararlı olun, başarılara odaklanın. Birçok kez deneyin, olmadı bir daha deneyin ama asla yılmayın. Bu potansiyel hepinizde var bunu görebiliyoruz. Bu süreçte Türkiye’de önemli bir noktada yer alıyoruz hem bölge hem il olarak. Bu projelerin ilk sıralarda yer alması bizim açımızdan bir başarıdır. Bölge Koordinatörümüz Prof. Dr. Cemil Tunç’a bu anlamda teşekkür ediyorum. Bütün eğitim camiası büyük bir gayret gösteriyor, katkıları çok büyüktür. Bundan sonra kaliteye vurgu yapacağız, ne kadar içeriği dolu, kaliteli projeler sunarsak daha iyi dereceler de elde ederiz. Projeleri hazırlarken üniversitelerden mutlaka yararlanır. Tecrübelerden istifade edin. Şu an karşımızda onlarca bilim adamları oturuyor.  Siz gelecekte bizlerin yerini alacak, yeni bilim adamları, ülkeyi yönetecek idareciler, siyasetçiler, bürokratlarsınız. Bu projeler sizlerin özgüveninizi bir kez daha pekiştirir, sizleri öne çıkarır. Projeci nesil, özgüveni olan nesil kendine güveni olup, ufkunu hayallerini gerçekleştire bilme cesaretini gösteren bir nesil yetiştirirsek, gelecekteki idarecilerimizde güçlü olacak, ülkemizi de güçlü devletler arasına taşıyacaktır. Bunu başarmamız lazım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından başarılı proje sahiplerine ödülleri verildi. 

29-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-201829-03-2018

Abdurrahman Gazi Mahallesi, İskele Caddesi, 65040 Tuşba / Van - 432 222 41 62 432 222 41 63 432 222 41 64 432 222 41 65 432 222 41 66 432 222 41 67

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.